Vanaf nu te bestellen via http://www.boekenbestellen.nl/boek/de-schrijver/9686

 

 

ISBN: 9789491164675
238 Pagina's paperback
€19.95

 

De volgende boekbespreking van mijn roman kreeg ik toegezonden, deze is geschreven door Yves Taffin (Facebook)

DE SCHRIJVER

Het spel tussen een man en 2 vrouwen

door I.D. Leeuwerink

 

Een beetje bij toeval ontdekte ik dit boek tussen het aanbod van Pumbo.nl.

Alleen al de titel en de tekst op de site sprak voldoende tot de verbeelding zodat ik, bescheiden Vlaams auteurtje, het erop waagde dit boek te bestellen via de reguliere Vlaamse Standaardboekhandel. Ik was alvast verrast van de snelheid (enkele dagen slechts) waarmee deze bestelling arriveerde. Sommige zogenaamd gevestigde uitgevers doen het zeker zo goed niet als deze ook op gebied van afwerking van haar boeken prima scorende POD-uitgeverij.

 

Citaat van de achterflap:

“Peter komt in de bioscoop twee leuke vrouwen tegen, na een beetje opscheppen weet hij ze over te halen om hem te helpen met het schrijven van zijn boek.” Dit is kort samengevat het opzet van ‘De Schrijver’.

Deze drie mensen, Peter, Roepa en Verenanda, schrijven daarop samen een boek over het schrijven van een boek, dat in grote mate samenvalt met de inhoud van het boek ‘De Schrijver’.

Peter wordt algauw verliefd op beide vrouwen. Hij zal moeten kiezen. Of juist niet? In plaats dat Roepa en Verenanda hem dwingen te kiezen, besluiten ze een soort ménage à trois aan te gaan, met dien verstande dat ze – ze zijn immers alledrie gelovig - eerst nauwgezet de Bijbel raadplegen om te zien wat daar zoal verteld wordt over polygamie en biseksualiteit: de meiden kennen elkaar immers van toen ze nog klein waren en een intieme handeling onder elkaar slaan ze blijkbaar ook niet af.

Tja, ik hoor het u denken: en nu komen er stomende trioseksscènes met uitgebreide verwenpartijen ook tussen de dames.

Driemaal fout! Want je mag van dit boek zeggen wat je wilt, eens de drie elkaar gaan ‘toebehoren’ komen er inderdaad wat seksfragmenten, maar een compliment voor de auteur: hij weet zich verdomme goed in te tomen als het over seks gaat. Slechts enkele expliciete handelingen worden beschreven, en dan nog uitsluitend tussen Peter en zijn vrouwen.

 

Uiteindelijk wordt Peters boek uitgegeven, komt de auteur daarna zelfs enkele keren met zijn ideeën in een niet nader genoemde Nederlandse talkshow, tot zelfs ook in een talkshow in Amerika, waar oh wonder, er meteen belangstelling blijkt om zijn boek te verfilmen…. wat uiteindelijk ook werkelijkheid wordt. We volgen het drietal nog tot aan de filmpremière in Nederland.

 

Dit verhaal houdt zowat het midden tussen enerzijds maatschappijkritiek (er is immers niets in de Nederlandse wetgeving voorzien voor gezinnen met meer dan twee leden) en anderzijds een feelgoodverhaal: het gaat immers allemaal erg vlotjes, en behalve dan bij de vader van één van de meiden die dominee is en het uiteraard nogal moeilijk heeft met de keuze van zijn dochter, plus nog een paar aanvallen in de rioolpers, kom je maar weinig om niet te zeggen geen conflict tegen in dit boek. Iedereen is zo aardig en begripvol voor elkaar. Op zich is dat ook wel mooi, ja zelfs origineel, want ooit ging ik op zoek naar een verhalenwedstrijd voor verhalen met een happy end, en ik vond er geen!

Toch verwacht je binnen deze context wat meer frictie, bijvoorbeeld van (zure) buren die een samenlevend trio in hun omgeving liever weg willen? 

 

Hoe dan ook, dit is een boek met een bijzonder goed en origineel basisidee, en ik weet dat de auteur er zo nog wel een paar in zijn mouw heeft. We zullen dus zeker nog van hem horen. Alleen jammer dat, in tegenstelling tot het verhaal in De Schrijver zelf, de zogenaamd reguliere uitgevers hier niet aan wilden, waardoor dit boek noodgedwongen is moeten uitwijken naar de POD-niche. Mits wat begeleiding, want dat kan de auteur best gebruiken als het spelling en stijl betreft (een kniesoor echter die het verhaal in acht genomen hierover valt) had een gewone uitgeverij hier zeker mee gescoord.

Geen nood, Mijnheer Leeuwerink, het zal zeker voor een volgende keer zijn. Daarvoor maakt de inhoud van je verhaal meer dan voldoende indruk.

 

I.d. Leeuwerink, De schrijver,

Uitgeverij Pumbo.nl, 2014,

ISBN 978-94-91164-67-5

Leeuwerink.eu

Klik hier om de eerste tien pagina's van mijn roman gratis te downloaden en te lezen.